oberhausen-christo

Oberhausen-Christo

Het „Big Air Package – Project for Gasometer Oberhausen, Germany“ werd in 2010 door Christo ontworpen en is was van 13 maart tot en met 30 december 2013 te zien.

De sculptuur is binnen het industrieel monument opgesteld en is uit 20 350 vierkante meter lichtdoorlatend weefsel en 4 500 meter zeil vervaardigd. In opgeblazen toestand bereikt het omhulsel met een gewicht van 5,3 ton een hoogte van meer dan 90 meter, een diameter van 50 meter en een inhoud van 177 000 kubieke meter. De Big Air Package reikt nagenoeg van wand tot wand van het vroegere gasreservoir en laat slechts een smalle omloop vrij, vanwaar de sculptuur van alle kanten kan worden aanschouwd. Luchtsluizen geven de bezoekers verder de gelegenheid, het monumentale kunstwerk van binnen te beleven. Twee ventilatoren produceren een constante luchtdruk en houden het kunstwerk staande. De Big Air Package is daardoor het grootste vervaardigde opblaasbare omhulsel ooit, dat zonder een skelet uitkomt. Verlicht door het dakraam van de Gasometer, ontstaat binnenin een diffuse atmosfeer van licht. Hier, centraal in de Big Air Package, openbaart zich een unieke belevenis van ruimte, grootte en vorm.