spanje camino3

Vanuit Porto in Portugal lopen 3 camino wandelroutes naar Santiago de Compostela in Spanje. De oudste is de Centrale route (Camino Central) door het binnenland. Later werd de Coastal ontwikkeld (Camino da Costa) waarvan een aantal trajecten langs de kust lopen, maar het merendeel toch landinwaarts. Redelijk nieuw is de Senda Litoral wat letterlijk ‘kustpad’ betekent. Dit pad loopt voor een groot deel over vlonders langs de kust. Alle 3 de routes komen samen in Pontevedra in Spanje. Van daaruit kan je kiezen voor een route door het binnenland of de Variante Espiritual. De laatste route loopt weer voornamelijk langs de kust tot vlakbij Padron. Vandaar is het nog maar een klein stukje naar SdC. Ik heb er voor gekozen om deze camino zoveel als mogelijk langs de kust van de Atlantische Oceaan te lopen: eerst de Senda Litoral en vervolgens de Variante Espiritual. In totaal ongeveer 300 km in 3 weken in september 2019.

Naar de foto’s: spanje camino3